Vem tar SM-guldet?

Coronaviruset har påverkat alla delar av samhället – inklusive sportens värld. I Sverige fick bland annat innebandyns slutspel ställas in. Serievinnarna IKSU (dam) och Falun (herr) tilldelades SM-guldet. Men hur sannolikt är det egentligen att de faktiskt hade vunnit slutspelet?

Jag har för Innebandymagazinets räkning tagit fram en modell som förutspår hur innebandyns slutspel borde ha slutat. Modellen bygger på matchresultat från de senaste två säsongerna och tar med olika parametrar hänsyn till hur bra de olika lagen är, dels på hemmaplan och dels på bortaplan. Med hjälp av modellen kunde jag sedan simulera slutspelet 1 000 000 gånger, för att se hur troliga olika resultat var.

Det finns mycket som påverkar resultatet i en match, och allt kan inte sammanfattas med siffror. Men däremot är det fullt möjligt att skapa modeller som säger hur sannolikt det är att olika lag vinner, samt vilka resultat som är mest troliga. Och det fungerar faktiskt – när vi testade min modell på förra årets herrslutspel så prickade den in rätt vinnare i samtliga kvarts- och semifinaler.

Innebandymagazinet kommer att släppa resultatet som modellen förutspår dag för dag fram till det som skulle ha varit finaldagen – den 25e april. För egen del ser jag fram emot att läsa vad spelare och tränare tycker och tänker om modellens resultat. De första artiklarna finns uppe redan nu:

Intresserad av prognosmodeller? Jag erbjuder konsulttjänster, föredrag och utbildningar inom området. Kontakta mig för att få veta mer.