e-hälsa ger bättre vård – med eller utan AI

e-hälsa och digitalisering av vården är 2010-talets melodi och nu börjar vi på allvar se fördelarna med det inom medicinsk diagnostik. Ta patienter som hamnar på sjukhus som ett exempel. Genom åren har flera statistiska modeller för att förutspå mortalitet, oplanerade återbesök och långvarig inläggning på sjukhus tagits fram. Genom att använda information om exempelvis blodtryck, puls, andning och vita blodkroppar kan modellerna med hyfsad noggrannhet avgöra risken att en patient avlider, tvingas komma tillbaka till sjukhuset eller blir kvar i mer än en vecka.

I en intressant artikel från maj i år visar forskare från bland annat Google och Stanford att ett AI-system som kan läsa digitala journaler gör ett betydligt bättre jobb när det gäller att förutspå sådana risker. Artikeln har uppmärksammats stort i media, bland annat av Daily Mail och Bloomberg. Studien ser ut som en triumf för e-hälsa och forskarna ägnar mycket utrymme åt att beskriva fördelarna med djupinlärning, som är den form av AI de använt.

Det är lätt att hålla med om att det här är ett stort kliv framåt för e-hälsa – det visar att datorsystem som tolkar hela journaler istället för några få mätvärden har stor potential. Däremot är det knappast något stort kliv framåt för AI. Den som läser artikeln lite närmare hittar nämligen en jämförelse mellan forskarnas djupinlärningssystem och ett betydligt enklare system som matats med samma journaldata. Det senare använder logistisk regression – en stapelvara inom traditionell statistisk analys, som lärs ut på grundkurser och har funnits sedan 1950-talet. Jämförelsen, som ligger gömd längst ner i artikelns appendix, visar att skillnaden mellan djupinlärning och logistisk regression är minimal (och ser ut att vara inom felmarginalen).

Att lära upp djupinlärningssystem är tidskrävande och kräver mängder av beräkningskraft. Logistisk regression är betydligt enklare att använda, kräver mindre datorkraft och har dessutom fördelen att modellen går att tolka: djupinlärningssystem är så kallade svarta lådor där vi inte vet varför de gör en viss bedömning, medan vi med logistisk regression kan förstå precis varför systemet gör bedömningen. Om båda systemen fungerar lika bra så ska man välja logistisk regression alla dagar i veckan. En produkt som inget vet hur den fungerar är förstås inte lika bra som en produkt som vi kan förstå.

I den här och liknande artiklar kan man just nu skönja två tendenser:

  • e-hälsa kommer fortsätta leda till förbättrad vård och smart användning av digitala journaler kommer leda till bättre diagnoser.
  • Alla vill hoppa på AI-tåget och det är lätt att bli förblindad av alla glänsande nya AI-verktyg. Det verkliga bidraget i den här artikeln är sättet att få ut information från digitala journaler – inte användet av djupinlärning. Trots det talar både forskarna och media mest om AI-aspekten.

Den dataanalys som använder de häftigaste senaste teknikerna är inte alltid den som är bäst. Det är något som är väl värt att ha i åtanke när ni anlitar konsulter för dataanalys. Ibland är AI och djupinlärning precis rätt verktyg för era problem, men ibland är andra alternativ mycket bättre. Precis som man ska vara försiktig med att anlita en snickare som tror sig kunna lösa alla byggprojekt med bara en hammare så ska man tänka sig för innan man anlitar en konsult som vill lösa alla problem med AI.