Vad innebär automatiseringen för det livslånga lärandet? Fler behöver läsa statistik

Det pratas allt mer om automatisering och vad det kommer att innebära för framtidens arbetsmarknad. OECD bedömer att ungefär 8 % av de svenska jobben kan försvinna som en följd av automatisering – och att den siffran är betydligt högre i en del andra länder. Andelen jobb som på olika sätt kommer påverkas och förändras av automatisering är däremot betydligt högre. Det innebär också att vi i framtiden måste vara beredda på att kontinuerligt vidareutbilda oss, när automatiseringen gör att arbetsuppgifterna ständigt förändras.

Större företag kommer att erbjuda intern vidareutbildning för sina anställda (Disney är ett aktuellt exempel på det), medan mindre företag får förlita sig på externa lösningar – antingen erbjuder man lön under utbildningar för att behålla personalen eller så använder man frilansare, för vilka egenbekostade utbildningar blir en del av den nya gigekonomin.

Här kommer förstås också staten få en stor roll att spela, och stora nya krav kommer ställas på vuxenutbildningen. I februari gav regeringen därför Vinnova i uppdrag att ta fram korta kurser på avancerad högskolenivå, särskilt utformade för vidareutbildning av yrkesverksamma specialister och nyligen gavs sju universitet i uppdrag att satsa på AI-fortbildning.

Ett område som väldigt många kommer behöva vidareutbilda sig inom är databearbetning och statistik, inklusive artificiell intelligens. Dels för att kunna använda och jobba med de nya automatiserade verktyg som kommer, och dels för nya arbetsuppgifter knutna till desamma. Ett exempel på en arbetsuppgift som kommer bli allt vanligare är datastädning: system för artificiell intelligens och maskininlärning fungerar bara bra om de matas med bra data – så någon måste se till att data håller hög kvalitet och inte innehåller felaktigheter. Räkna med att personal inom exempelvis sjukvården kommer behöva lära sig mer om datastädning under det kommande årtiondet.

En region som redan kommit långt inom databearbetning och statistik är Edinburgh i Skottland, som nu satsar på att bli ”Europas datahuvudstad”. Jag jobbar sedan i vintras med att utveckla University of Edinburgh nya kurser i sannolikhetslära och statistik, nyckelkurser inom deras nystartade masterprogram i data science (statistik, programmering, datahantering och dataanalys) där all undervisning sker över nätet.

Cockburn street i Edinburgh - en av de första gatorna man stöter på som turist, samt skådeplats för delar av Avengers: Inifinity War

Det finns fler anledningar till att man väljer att förlägga undervisningen för de här programmen online – anledningar som rimmar väl med framtidens behov av kontinuerlig vidareutbildning:

  • Det gör det möjligt att på ett effektivt sätt erbjuda undervisning till stora grupper studenter,
  • Det gör det möjligt för studenter som av olika anledningar inte har möjlighet att flytta till en universitetsstad att vidareutbilda sig (dit kan exempelvis personer som har ett jobb, familj eller rörelsehinder höra),
  • Det demokratiserar utbildningen genom att ge studenter från alla delar av världen möjlighet att studera vid ett prestigefyllt brittisk universitet.

Värt att poängtera är att onlineundervisning är ett komplement till och inte en ersättning för den traditionella salsundervisningen vid lärosätet, som fortfarande kan förväntas vara det första steget för de allra flesta. Distansundervisning är för övrigt inget nytt i sig – men ambitionsnivån och skalan på de program som nu kommer skiljer sig åt från det vi tidigare har sett. Det ställs därför också högre krav, bland annat när det gäller:

  • Förbättrade möjligheter till interaktion mellan studenterna,
  • Examination som i större utsträckning är (just det!) automatiserad, utan att den för den sakens skull bara utgörs av flervalsfrågor,
  • Användande av AI för att utvärdera och stimulera studenternas lärande.

En stor del mitt projekt med University of Edinburgh har hittills handlat om att hitta bra lösningar på framförallt de två förstnämnda utmaningarna. Vår första kurs startar i lite mindre skala september, och kommer sedan följas av en storskalig kurs med start i januari. I samband med det kommer jag att återkomma till hur vi jobbar med AI, studentinteraktion och automatiserad examination.